Therapie bij
Rouwverwerking & Verlies
“Verlies geeft verdriet en dat mag erkend worden door de buitenwereld en vooral door jou zelf.”
“Verlies geeft verdriet en dat mag erkend worden door de buitenwereld en vooral door jou zelf.”
Leven en verlies zijn net als liefde en rouw, onlosmakelijk met elkaar verbonden en we krijgen er allemaal mee te maken. Verlies kan veel vormen aannemen. Zo is er bijvoorbeeld verlies van werk, dromen, een huis, toekomst plannen, een faillissement, verlies van contact of verbinding met anderen. Of verlies van gezondheid, van jezelf of je partner. Je kunt ook jezelf verloren zijn door pijnlijke ervaringen in je jeugd. Daarnaast kan je verliezen aan de dood.
Het proces van rouwen is voor iedereen anders. Er staat niet een bepaalde tijd voor; ook niet een specifieke volgorde. Er kunnen veel verschillende emoties voorbij komen, zoals verdriet, boosheid, of woede, schuldgevoel, jaloezie, berouw. Deze emoties kunnen ook verwarring veroorzaken: “Is het normaal dat ik dit voel?”. Het kan ook juist zijn dat je lange tijd niets voelt.
Verlies en rouw kan diep ingrijpen in je leven waardoor je totaal uit balans bent.
Misschien parkeer je het verdriet tijdelijk, omdat het zo overweldigend is. Of je wordt overspoeld door emoties waar je niet goed mee om weet te gaan.
Het is hoe dan ook goed om te weten dat rouwen een heel natuurlijk proces is waar je de tijd voor mag nemen die jij nodig hebt. Verlies geeft verdriet en dat mag erkend worden door de buitenwereld en vooral door jou zelf.
Iemand zei eens: “Als verdriet niet geuit wordt, gaan andere organen wenen”.
Verdriet om verlies kan bewust of onbewust weggestopt worden. Voor de één is dat bijvoorbeeld omdat het al jong gewend is, aan verdriet geen aandacht te geven. Voor de ander omdat het te moeilijk, te intens is om het verdriet toe te laten. Of misschien ben je je niet bewust van het feit dat je in een rouwproces zit, doordat de focus bijvoorbeeld meer ligt op een partner die ziek is geworden en je niet goed toekomt aan je eigen verdriet.
Burn-out klachten, depressieve gevoelens, hoofdpijn of buikpijn, problemen met slapen, geïrriteerd zijn, gevoelens van minderwaardigheid, problemen in relaties, overal tegenop zien, zijn een aantal symptomen die zich dan voor kunnen doen. Je bent op. En misschien snap je er niets van dat dit gebeurd.
Therapie kan je helpen om zowel uitgestelde rouw als rouw die stagneert, op gang te helpen. Door de oorzaak van je verdriet te herkennen en erkennen werk je niet alleen aan de symptomen, maar bewerk je een innerlijke verandering die jouw toekomst weer perspectief geeft. Je leert gaandeweg de verliezen te verweven met je leven. Je hoeft niet los te laten wat er was, maar je mag het anders leren vasthouden.
Misschien heb je op dit moment alleen behoefte aan het kunnen delen van je verdriet. Graag sluit ik aan bij waar jij op dit moment bent in jouw proces en wat jij nodig hebt.
Weet je welkom bij mijn praktijk De Wilde Roos, in Zeist.
Liever eerst persoonlijk contact voordat je een afspraak maakt? Laat dan je gegevens hieronder achter en dan bel ik je persoonlijk terug