Hulp bij een laag/negatief Zelfbeeld
“Bij een realistisch zelfbeeld kan je van jezelf houden inclusief je tekortkomingen.”
“Bij een realistisch zelfbeeld kan je van jezelf houden inclusief je tekortkomingen.”
Zelfbeeld
Hoe zie jij jezelf? Weet je dat jouw beeld van jezelf heel bepalend is voor hoe jij je voelt en in het leven staat?
Een negatief zelfbeeld wordt ook wel minderwaardigheidscomplex genoemd, of onzekerheid, lage eigenwaarde.
Je zelfbeeld wordt al van jongs af aan gevormd. Door wat je meemaakt en hoe er met elkaar en met jou om gegaan wordt. Of je gekregen hebt wat je nodig had, aan bijvoorbeeld liefde en aandacht, zowel thuis, als later op school. Heb je waardering gekregen, in de eerste plaats voor wie je was en ook voor wat je deed? Werd er naar je geluisterd? Werd je geholpen toen je dat nodig had? Mocht je fouten maken, of werd je dan gestraft? Of kreeg je zelfs straf zonder dat je iets fout deed? Mocht jij jezelf zijn?
Deze omstandigheden hebben invloed op je persoonlijke ontwikkeling, waaronder jouw zelfbeeld. De overtuigingen die je over jezelf ontwikkeld hebt lijken in je verdere leven voortdurend bevestigd te worden. School gaat niet zoals je hoopte, je krijgt niet de baan waar je naar uit keek, relaties lopen stroef, je bent niet goed in al die dingen waar anderen wel goed in zijn…
Misschien waren er tijdelijke omstandigheden die maakten dat je de gevolgen van al deze dingen niet meer zo erg voelde.
Maar op een dag breekt het je op.
Je wordt steeds somberder, je krijgt een burn-out, of hebt misschien zelfs geen zin meer in het leven.
Dit filmpje laat goed zien hoe een negatief zelfbeeld ontwikkeld kan worden!
Grenzen stellen als je zelfbeeld laag is, kan erg lastig zijn. Misschien loop jij hier ook wel tegenaan. “Heb ik wel recht op grenzen, als ik niks waard ben?” Voor je gevoel waarschijnlijk niet.
Nee zeggen, terwijl je juist aardig gevonden wilt worden en waardering wilt krijgen, kan een enorme opgaaf zijn. De angst voor (nog meer) afwijzing kan maken dat je niet in staat bent om je eigen behoeften te verstaan en daardoor zonder meer doet wat de ander graag wil. Angst voor de reactie van anderen is vaak een reden om geen grenzen te stellen.
Ook als jouw zelfbeeld oké is, -of tenminste lijkt- kan je moeite hebben met grenzen.
Er kunnen drijfveren actief zijn die jou steeds over je eigen grenzen laten gaan.
Perfectionisme kan daar een voorbeeld van zijn.
Of misschien denk jij: “ik ben heel goed in grenzen stellen” maar houd je vervolgens iedereen bij je vandaan.
In therapie wil ik met je kijken hoe jouw zelfbeeld is ontstaan, waar je tegenaan loopt en samen met jou ontdekken waar jij goed in bent en wat jou gelukkig maakt. Enerzijds naar de oorzaak kijken en de gevolgen daarvan inzichtelijk maken. Dit helpt om te verwerken en als volwassene de dingen uit het verleden in het juiste perspectief te zien. Anderzijds waarheid over jou gaan ontdekken en dit te integreren in jouw leven. Bij een realistisch zelfbeeld kan je van jezelf houden inclusief je tekortkomingen, die ieder mens heeft.
Heb je moeite met gezonde grenzen aangeven, wel of niet in combinatie met een laag zelfbeeld, dan gaan we samen kijken waar je tegenaan loopt en onderzoeken hoe het komt dat je dat lastig vindt.
Door balans te leren brengen in zelfzorg, ontspanning en zorg voor anderen, leer je over jezelf. Daardoor ontdek je steeds meer wie jij bent en wat jouw verlangens zijn. Je kunt meer leven vanuit je hart, daar waar de oorsprong van het leven is.
Het kan zo spannend zijn…maar:
Wees bang en doe het!
Liever eerst persoonlijk contact voordat je een afspraak maakt? Laat dan je gegevens hieronder achter en dan bel ik je persoonlijk terug